Menu Close

Zo blijf je lekker sporten

Veel mensen beginnen enthousiast met sporten, maar stoppen er na een paar weken alweer mee. Het kan lastig zijn om gemotiveerd te blijven en vol te houden. Maar het kan wel! In deze blog vertel ik je daarover want het is belangrijk om te blijven bewegen. Lees je mee?

Kies een activiteit die je leuk vindt

Het is belangrijk om een sport of activiteit te kiezen die je leuk vindt. Dit maakt het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Denk na over wat voor soort sport of activiteit je leuk vindt en probeer verschillende dingen uit totdat je iets hebt gevonden dat echt bij je past. Veel mensen gaan naar de sportschool maar dat is geen ‘one size fits all’ formule. Dus voel je niet verslagen als je daar geen plezier aan beleeft, kijk naar een andere sport.

Stel haalbare doelen

Stel haalbare doelen voor jezelf, zoals bijvoorbeeld drie keer per week sporten. Door kleine doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en voel je je succesvol als je ze bereikt. Als je te hoge doelen stelt, kan dat juist demotiverend werken. Ook kan je ervoor kiezen om thuis te sporten, dit kan het makkelijker maken om te beginnen. Koop een loopband tweedehands en begin vanaf daar. Loopbanden zorgen ervoor dat je kan beginnen met rennen of wandelen op ieder moment van de dag, daar kan je al een groot verschil mee maken.

Zoek een sportmaatje

Sporten met iemand anders kan heel motiverend zijn. Je kunt elkaar aanmoedigen en samen doelen stellen. Zoek een vriend, familielid of collega die ook graag wilt sporten. Op die manier doe je het niet alleen dat helpt ook als een stok achter de deur. Zorg wel dat jullie allebei gemotiveerd zijn om te sporten anders loop je de kans dat jullie elkaar juist demotiveren en naar beneden trekken. Het begin is vaak niet makkelijk maar door samen te sporten, kan je het wel leuk maken.

Beloon jezelf

Beloon jezelf als je je doelen hebt behaald. Dit hoeft geen grootse beloning te zijn, maar iets kleins kan al helpen, zoals een gezonde snack of een nieuwe sportoutfit. Zo werk je naar doelen toe op een externe motiverende manier. Het hoeft nogmaals niet groot te zijn. Juist omdat het niet groot hoeft te zijn, kun je de beloning als motivatie ook langer en vaker volhouden. Het is erg leuk om op deze manier dingen aan het sporten te verbinden die zorgen voor meer plezier.