Menu Close

Regelmatig naar de tandarts is belangrijk

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Maar ook om zo vroeg mogelijk al met jouw kinderen naar de tandarts te gaan. Je hebt overal wel een tandarts zitten. Tandarts den haag, rotterdam of in elk dorp zit er ook wel minstens 1 waar je terecht kan. 

 

Waarom de tandarts zo belangrijk is

Door elk half jaar voor controle naar de tandarts te gaan, blijft je gebit netjes onderhouden en kun je problemen voorkomen. Doordat de tandarts op deze manier tijdig kan ontdekken of er een verandering gaande is in je mond, kunnen jullie tijdig ingrijpen. Als je tandarts in een vroegtijdig stadium ontdekt dat er sprake is van cariës of ontstoken tandvlees, kan hij of zij een behandelplan opstellen en het probleem tot stilstand brengen of zelfs omkeren. Zo kun je relatief eenvoudig pijn en op termijn zelfs mogelijk het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Plan het eerste tandartsbezoek in rond de leeftijd van 2 à 3 jaar.
Het is belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd vertrouwd raken met de tandarts en zijn omgeving. Dat versterkt het vertrouwen en vermindert angstgevoelens.
Regelmatige controle, om de zes maand, is aanbevolen om het gebit na te kijken op gaatjes en te controleren of de tandwisseling goed gebeurt. Vroegtijdige opgespoorde gaatjes zijn relatief eenvoudig te behandelen.

Een kort bezoekje aan de tandarts, elk half jaar, zorgt ervoor dat je mond gezond blijft. Zo voorkom je problemen met je gebit en blijft een tandartsbezoek een ontspannen aangelegenheid. Zo wordt ook jouw gebit een mooie oldtimer. 

TIPS VOOR HET EERSTE TANDARTSBEZOEK MET JE KIND

  1. Vertel aan je tandarts dat je je kind graag zou meebrengen bij een volgend controlebezoek.
  2. Neem je kind niet mee wanneer je een behandeling moet krijgen. Volg het advies dat je tandarts hierover geeft.
  3. Vertel aan je kind dat je samen naar de tandarts gaat om de tandjes te laten bewonderen.
  4. Vermijd onprettige verhalen en nare voorstellingen.
  5. Praat over de leuke tandartsstoel die op en neer en in ligstand kan, over de lamp als extra verlichting, over het spiegeltje in de mond, over de specifieke kledij van tandarts en dokter …
  6. Ben je zelf bang voor het tandartsbezoek? Laat je kind dan alleen bij de tandarts en neem rustig plaats in de wachtzaal. Zo breng je geen spanning over naar je kind.
  7. Het allerbelangrijkste is je kind gewoon te maken aan de tandarts en de omgeving. Zo groeit er een vertrouwen dat zijn dienst zal bewijzen op het ogenblik dat je kind een behandeling moet ondergaan.